Lidt før jul ankom testkassen til receptionen. Og uret har stort set siddet på mit håndled siden.
Det fungerer som ur, som daglig skridttæller, ind i mellem som søvn-monitor og ofte som tidtager til ikke-fitness agtige gøremål som madlavning og tebrygning!
Jeg har brugt Relax appen til at få mig selv i ro efter en stresset dag og tjekket, hvordan min hjerterytme faldt efter en session med dybe åndedrag.
Jeg har haft Ionic på i fitnesscentret og afprøvet coachfunktionen, som er en fin genvej til motion her i vinterhalvåret, hvor vejret ikke lige indbyder til løbeture. Jeg har ikke afprøvet det i svømmehallen, så læserne må tro Fitbits ord om, at det er vandtæt.
Desværre kom testpakken ikke med de tilhørende Bluetooth Fitbit Flyer earplugs, som kan forsøde træningen eller løbeturen med musik. Ionic kan rumme 300 sange offline.
Jeg må også melde pas til at have testet Wallet-appen, som giver mulighed for at købe en café latte på vej hjem fra løbeturen uden at have pungen eller betalingskortet med i træningstøjet. Herhjemme spiller Ionics digitale pung indtil videre kun sammen med en konto og et Mastercard i Danske Bank – jeg har ingen af delene.
Design og display
Fitbit Ionic har fået kritik for, at uret er dominerende stort især på et kvindehåndled, men det er efter min mening smag og behag. For en bruger som mig med trang til store firkantede ure er dimensionerne helt ok.
Ionic fås ikke som Apple Watch i to ur-størrelser. Til gengæld rummer æsken to remstørrelser, small og large. Farverne er grå/sølv, orange/blågrå og koksgrå. Desuden er en særlig Adidas-version af uret på vej.
I displayet har du en række forskellige design at vælge imellem. Jeg valgte en enkel og overskuelig urskive.
Det fås også i store larmende digitale udgaver med bogstaver og tal i mange farver og størrelser. Alle displays kan vise din daglige statistik for skridt, hjerterytme osv.
Uret er komfortabelt, og gummiremmen volder ingen problemer. Dog ville det være rart at kunne vælge mere luksuriøse remme, som man kan med Fitbit Alta. Wearablen er som Fitbits øvrige produkter veldesignet – et ”cool” og minimalistisk udtryk, som de fleste skandinaver vil føle sig godt tilpas med.
Funktioner
Fitbit Ionic mangler ikke noget, når det gælder traditionelle funktioner som skridttælling, hjerterytme-måler, søvnmonitor osv. Forskellen fra de tidligere devices fra denne producent er en række nye og mere visuelle features, der træner både krop og sind.
Indbygget i Ionic-konceptet er adgangen til videobaserede trænings-instrukser, som kan indstilles i sværhedsgrad. Går man hele vejen til en betalingsløsning med Fitbit coach, får man personaliseret audio-feedback på sine præstationer og masser af ros af træneren på skærmen, selvom det ikke kører for fint!
Jeg afprøvede den gratis Basic model en kold vinterdag og fik sved på panden og god appetit. En fin og fleksibel løsning hvis ikke man er til fitnesscentre eller har en travl hverdag.
Om skridttælleren: Det er altid den store diskussion, hvor nøjagtig skridttællerne i wearables er. Denne har jeg holdt op imod sensorerne i en iPhone, og her har jeg ikke fundet store uoverensstemmelser. Selvfølgelig får man det mest nøjagtige resultat, hvis man køber en decideret skridttæller, hvor man starter med at måle længden på sine personlige skridt. Men ikke noget tyder på, at Ionic ikke måler ok.
Omkring hjerterytme har jeg registreret en forskel i målingerne i forhold til de sensorer, der sidder på løbebåndet i mit fitnesscenter. Generelt er disse meget mere konservative – Ionic måler simpelthen højere hjerterytme end træningsbåndet. Til gengæld er appen så venlig at fortælle mig, at min hjerterytme er god i forhold til min alder. Tak for det!
GPS har jeg haft svært ved at aktivere – synes heller ikke at der findes nogen super instruktion og kan se pånettet at andre har haft samme problem.
Om apps: Relax appen har vist sig at være en ren fornøjelse og et fint lille anti-stress værktøj i dagligdagen. Ionic har desuden en indbygget vejr-app foruden de nævnte timers, alarmer og wallet etc. Som ekstra apps kan nævnes New York Times nyheds-overskrifter og hjernetræneren Think Fast, som jeg ikke nåede at afprøve.
Notifikationer:
Du kan aktivere og deaktivere notifikationer for telefonopkald, sms’er, twitter og Instagram, og du kan slå det hele fra om natten.
Batteri og opladning:
Producenten siger fem dages batteritid, og det holder nogenlunde. Tilslutning til opladerkablet kan godt drille lidt – ikke den mest stabile løsning.
Anvendelighed og ydeevne
Opsætningen af uret til appen på mobilen er ret nem, men jeg har også rutine fra tidligere Fitbit devices. Brugerfladen hos Fitbit har altid være overskuelig og let i designet, så ingen klager herfra.
Omkring selve funktionaliteten kan der være lidt ”slack”, når man scroller op og ned eller fra side til side på skærmen. En gang i mellem står indholdet og fryser lidt, før den rullende bevægelse sætter i gang. Det kan f ex være til gene, hvis man hurtigt skal se hvad klokken er.
Højre knap er hovedknappen for at komme tilbage i menuen, og den fungerer. Men de to venstre knapper kan være lidt forvirrende.
I brugsanvisningen står der, at de aktiverer forskellige ”on screen actions”. Ikke særlig oplysende, selvom en medfølgende illustration hjælper lidt på det.
Privatliv
For at oprette en Fitbit konto afgiver du (med mindre du opretter en fiktiv bruger) en række personinformationer som alder, vægt, navn. Data fra Fitbit devices hostes på Fitbits servere. De bruges til en lang række formål, og du siger ja til, at de kan deles med trediepart.
Virksomheden har for nylig opdateret sine privatlivs-politik, og det vil føre for vidt at remse indstillingerne op. Læs selv på https://www.fitbit.com/eu/legal/privacy
og vurder, om du kan acceptere betingelserne. I maj 2018 træder en ny EU-forordning i kraft, som blandt andet giver brugeren ret til at få at vide hvilke persondata, virksomheden gemmer, og til at få dem slettet. Alle producenter af wearables og en lang række andre devices vil skulle indrette deres betingelser på dette EU-regelsæt om beskyttelse af persondata, som er det mest omfattende hidtil.
Konklusion og værdi
Ionic er billigere end nyeste udgave og Apple Watch. Den er en god lille træningsmakker i dagligdagen, og du kan skalere op og ned efter behov – ikke alle har brug for overskrifter fra New York Times men mange vil have gavn af at blive ansporet til bevægelse og træning. Relax appen til afslapning er godt tænkt – Fitbit kunne med fordel arbejde videre i det spor.
Alt i alt er Ionic et godt bud på et allround-smartwatch til en bred gruppe af brugere.
Features:
- Skridttæller
- Søvn-monitor
- Hjerterytme-måler
- GPS
- Offline musik – cirke 300 numre
- Video og audio-coach
- Timere
- Indbyggede apps + mulighed for eksterne apps
- Notifikationer for telefon, mails, beskeder, sociale medier
- Vandtæt ned til 50 meters dybde
Lancerings dato i Danmark:
September 2017
Pris:
Cirka DKK 2700 inkl. moms
Leave a Reply