Anmeldelse: Garmin vivomove Sport – elegant smartwatch til hobbysport og kontoret

Garmins vivomove Sport er endnu et skud på femtechstammen, som måler alt fra menstruationscyklus og graviditet til yoga og meditation.

Foto: Garmin

Garmin vivomove Sport er et let ur, som med sin afdæmpede elegance primært er målrettet kvinder. Elegancen kommer til udtryk ved en analog urskive med visere, diskrete lige tal i hvid art deco-agtig skrifttype og en sølvfarvet ring, der omkranser glasset.

På det officielle foto har den mintgrønne urskive et flot perlemorsskær. Men jeg synes nu, skærmen er mørkegrå, hvilket er fint, for det gør det nemmere at læse den hvide tekst på urskiven.

Uret har en god størrelse. Med en urkasse på 4 cm i diameter er urskiven stor nok til, at man kan læse indkommende beskeder fra sociale medier, sms’er, titler på indkommende emails og kalender-påmindelser uden at føle, at man har et bastant herreur om håndleddet.

Garmin Vivomove Sport
Foto: Garmin

Godt batteri og hurtig opladning

Det er nemt at tage af og på og nemt og hurtigt at lade op. Ved forsigtig brug og lysbesparende indstilling holder uret i 5 dage. Jeg ladede det fra 17% til 100% på under en time. Ulempen ved den lysbesparende indstilling, som uret automatisk er sat til , er dog, at man ikke kan læse teksten på urskiven i solskinsvejr, og det er også sværere at læse i aftenbelysning.

Sætter man lysstyrken op, opbruger man hurtigere batteriet. Den optimale belysning til at læse beskeder på skærmen er, når det er gråvejr eller mørkt.

Du er ikke i tvivl om, når stikket fra opladeren sidder tilstrækkeligt fast på uret, og i modsætning opladere med magnetisk stik skal man hive relativt hårdt i stikket for at fjerne opladeren. Det foretrækker jeg frem for en magnetisk oplader, som fx til Garmin Lily har.

Den magnetiske oplader er sværere at tilslutte korrekt, så den sidder tæt og derfor ikke lader op, og den falder lettere af. Begge dele kan føre til, at man ikke har et opladet ur, når man tror, man har lagt det til opladning.

Navigation

Som led i det stilrene look er der ingen knapper på Garmin vivomove Sport. Heldigvis er skærmen til gengæld mere trykfølsom end andre ure, jeg har prøvet, så det er relativt nemt at swipe og klikke sig rundt i urets navigation. Det er nemt at finde de funktioner, som de fleste brugere vil benytte sig mest af. Men det er mindre intuitivt at finde rundt i de mere tekniske indstillinger.

Samspillet med min iPhone var stort set gnidningsfrit, selvom uret har flere funktioner til brugere med Samsung-telefon. Men da forbindelsen til mobiltelefonens app, Garmin Connect, pludselig blev afbrudt, måtte jeg ty til Garmins officelle guide, YouTube-videoer og til sidst suportfora.

Desværre virkede ingen af Garmin supports officielle metoder til at synce information fra uret med telefonen, erkendte jeg efter flere forgæves forsøg. Heldigvis var en privat bruger så venlig at beskrive i en kommentar til en Garmin support-medarbejder, hvad der virkede for hende – en reboot af både ur og app på telefonen. Det betød, at jeg måtte reboote ur og app.

Funktioner

Fitnessaktiviteterne indeholder så godt som alle sportsgrene, jeg nyder, fx cykling, løb, svømning, step, cross training, yoga og endda meditation. Så vidt jeg kunne se, var skøjteløb eller kickboxing ikke blandt valgmulighederne, men dem kan man heller ikke vælge på Fitbit Versa 3. Jeg fandt aldrig muligheden for selv at designe en aktivitetsprofil. Ellers ville jeg have tilføjet et par stykker.

Hvis jeg havde fundet Toe-to-Toe-udfordringen, hvor man kan konkurrere med en ven eller et familiemedlem, som har et ur med samme funktion, havde jeg muligvis brugt den en enkelt gang eller to. Men da udfordringen udelukkende består i, hvem der kan tage flest skridt på to minutter, ville jeg finde den kedelig efter at have brugt den et par gange.

Hvis man kunne veksle mellem aktiviteter i udfordringen, fx antal armbøjninger på tid eller højest puls efter aktivitet i 2 minutter, ville jeg have brugt den mere flittigt.

Unikke Garmin-sundhedsmålinger

Til gengæld måler Garmin vivomove Sport parametre, som Fitbit ikke måler, nemlig antal gange du trækker vejret i minuttet, mens du sover, og mens du er vågen, stress-niveau, kropsbatteri og såkaldt Pulsoximetri (PulseOx) under søvn. Målingen af dit stressniveau og kropsbatteri er god til at fortælle dig, hvornår du skal til at passe på dig selv. Det synes jeg er brugbar viden.

PulseOx måler den perifere iltmætning, eller SpO2, dvs. at uret måler iltniveauet i blodet ved at lyse ind i huden og måle, hvor meget lys der absorberes i de mindre (kaldet perifere) kar i huden. Det skal helst ligge mellem 95 og 100%. Tal under 90% regnes som lavt. PulseOx spiller sammen med urets søvnregistrering og registrering af antal vejrtrækninger i minuttet.

Umiddelbart synes jeg ikke, jeg får brugbar information ud af PulseOx og antal vejrtrækninger i minuttet, men måske er det brugbart for folk, der har astma, KOL eller har problemer med vejrtrækningen af andre årsager, fx corona.

Ulemper ved uret

Det røde og det grønne lys, der måler hhv. Pulse Oxidation under søvn og væskebalance på bagsiden af urskiven, lyser meget kraftigt op om natten i en grad, så det skar mig i øjnene. Så for at kunne sove skulle jeg dække armen med pude eller dyne, men det vænnede jeg mig hurtigt til. Til gengæld advarer Garmin om, at det kan gå udover kvaliteten af søvnmålingen, hvis uret ligger under hovedpuden.

Det forklarer muligvis, hvorfor søvnmåleren virkede mindre følsom og dermed mindre præcis end Fitbit søvnmåleren. I hvert fald registrerede den, at jeg er væsentligt mindre vågen og dermed sover mere, end Fitbit-urets målinger viser.

Hvis du vil sammenligne dit kalorieindtag med dit kalorieforbrug, er du nødt til at downloade en anden app, MyFitnessPal, til at registrere dit kalorieindtag, mens Garmin registrerer dit kalorieforbrug. Det er lidt bøvlet, synes jeg. Med Fitbit registreres begge i app’en på din smartphone.

Jeg savnede at kunne bruge uret til betalinger ved at have koblet det til mit betalingskort. Hvis det er en mulighed med uret, fandt jeg den ikke.

Skridttæller kræver finjustering

Skridttælleren svinger meget i, hvor enig den er i skridttælleren på mit Fitbit ur – mellem 200 skridt mindre end Fitbit og til helt op til 8000 skridt mindre end Fitbit.

Ved store gåafstande på godt 25.000 skridt, målte Garmin vivomove Sport kun ca. 17.000 skridt. Typisk ligger Garmin vivomove Sport mellem 200 og 2000 skridt lavere end skridttællingen på Fitbit. Forskellen skyldes dog muligvis, at jeg manglede at lave en finjustering af min skridtlængde.

Det er nemt at lægge mærke til påmindelserne om at bevæge sig hver time i dagtimerne.

Nemmere end med Fitbit, hvor jeg ærgrer mig, når jeg misser det. På Garmin vivomove Sport kommer belønningen i form a ”Move alert cleared. Great Job!” sjovt nok efter færre skridt end med Fitbits 250 skridt, men begge ure opfordrer til 10.000 skridt om dagen.

Belønningen, når man har gået 10.000 skridt, er som med andre Garmin -ure et buzz i håndleddet og et fint fyrværkeri. Det fungerer godt for mig, får mig til at smile og motiverer mig. Alle beskeder og belønninger er i hvid og er dermed diskrete og svære for andre at opdage.

Det vil nok appellere til mange, hvorimod Fitbits belønninger markeres i røde eller blå farver, og 10.000 skridtsmålet er en farveeksplosion, der formentlig også vil appellere til nogen, især til børn.

Vækkeursfunktionen er også god og nem at administrere, men da den også laver en buzz-lyd, som er relativt høj, kan du risikere at vække en eventuel sidemand eller -kvinde med alarmen.

Det er væsentligt mere intuitivt at styre audio fra enten radio eller musik app som Spotify med Garmin vivomove-uret end med Fitbit. Alt efter hvad for en app, du har åben på din smartphone – selv uden at afspille fra mobilen – afspilles den radiokanal eller den melodi, du hørte sidst på den app, når du trykker på musik-afspilningsikonet på Garmin-uret.

Alt i alt synes jeg det er et godt allround smartwatch, som med den elegante urskive med visere let kan bruges på kontoret uden at ligne et voldsomt dykkerur. Derfor kan uret både bruges af den sporty type og dem, der primært vil bruge det til at måle deres søvn, menstruationscyklus og øvrige sundhedsdata.

Udvalgte specifikationer

  • Nem navigering af lydafspilning
  • Tydelige påmindelser om bevægelse hver time
  • Kropsbatteri
  • Godt udvalg af aktiviteter
Translate