Skip to main content
Strava heat map

Fitnessarmbånd kan afsløre militærbaser

Strava hedder appen, som har kortlagt brugernes løbe- og cykelruter på et digitalt verdenskort og dermed afsløret heftig aktivitet på afsides steder i blandt andet Irak og Syrien.

Amerikanske militærmyndigheder er ifølge en række internationale medier i alarm over verdenskortet, som Strava har offentliggjort som led i virksomhedens mål om at være atleters sociale netværk.

 

Appen kan downloades til almindelige fitnesstrackere som Fitbit og Garmin. Den gør det muligt for brugerne at dele resultater og ruter med andre brugere. Men resultatet af Stravas dataindsamling risikerer nu at skade militære interesser flere steder på kloden.

 

Data fra løbere bliver via mobiltelefonens GPS omsat til et "heatmap", som afslører brugernes bevægelser, og hvor tit de løber. På kortet ses tydelig aktivitet på afsides steder blandt andet i lande, hvor USA har militærbaser.

 

Det indikerer, at mange udstationerede soldater tillader Strava at tracke deres bevægelser uden at tænke over, at de udløser en sikkerhedsrisiko.
 

Debat om datasikkerhed

Situationen har startet endnu en debat om forvaltningen af de data, som tech-virksomheder indsamler fra deres brugere. De amerikanske militærmyndigheder er i gang med at udarbejde retningslinier for, hvordan deres personnel kan beskytte personoplysninger mod misbrug.

 

Sikkerhedsrisikoen ved det digitale verdenskort blev opdaget af en 20-årige australsk universitetsstuderende, der fulgte lokations-delinger på sociale medier.

 

Strava angiver at have 27 mio brugere på verdensplan.

 

Kilder:
  • CNN
  • BBC
  • The Guardian
  • The New York Times