Skip to main content
Apple Smartwatch skal afsløre hjerteproblemer.

Flere cases om livreddende fitnesstrackere

Hjertesensorer i wearables kan gøre brugeren opmærksom på at noget er helt galt i kroppen. Senest har Apple Watch angiveligt været med til at redde en 28-årig mands liv.
 

Manden, James Green fra New York, fik notifikationer på uret om, at hans hjerterytme pludselig steg til langt over hans hvilepuls og tog på hospitalet, fordi han tidligere har haft en blodprop i lungerne.

Det havde han fået igen, konstaterede sygehuset, der straks satte ham på blodfortyndende medicin og dermed afværgede en livstruende situation. Det skriver blandet andet det engelske online-medie Daily Mail.
 

Tidligere på året i 2017 skete det samme for Patricia Lauder, en 73-year-old pensionist from Connecticut. Hun opdagede, at hendes fitness-armbånd målte en puls på 140, når hun var i hvile. Også her konstaterede hospitalet blodpropper i lungerne. Lægerne mener, at trackeren kan have været med til at redde hendes liv, fortæller CNN.
 

Det første case om, hvordan en fitnesstracker kan have afværget et livstruende hjerteanfald, er fra 2016 og beskrevet i læge-tidsskriftet Annals of Emergy Medicine.
 

Her var patienten en 42-årig mand fra New Jersey i USA, der blev indlagt akut. Lægerne opdagede, at han bar en Fitbit tracker og aflæste data fra hjertesensorerne i appen på patientens smartphone.
 

Ud fra data var de i stand til at definere, hvilken behandling, der var den optimale, og manden kunne sendes hjem efter et kort ophold på sygehuset.
 

Apple vil gøre sit smartwatch til hjertemåler
 

Wearable-producenterne har tidligere fået kritik for, at hjerterytme-sensorerne ikke måler nøjagtigt.  Apple tester i øjeblikket i samarbejde med forskere fra Stanford Universitetet i USA, om Apple Watch kan opspore en række hjerteproblemer gennem forbedrede sensorerne.
 

Sensorerne på fitnessarmbånd og smartwatches sidder på bagsiden af wearablen, hvor de registrerer pulsen.