Sygehus Lillebælt forsyner patienter med et LG smartwatch, så de bedre kan tracke data i forbindelse med deres behandling. På Odense Universitetshospital lyder tilbuddet på en iPhone og en digital blodtryksmåler.
De to hospitaler er begge i gang med forsøg, der giver patienter større kontrol over deres behandling ved hjælp af wearable tech og apps.
På Vejle Sygehus under Sygehus Lillebælt drejer det sig om mennesker med nyresten, fortæller forskningssygeplejerske, cand.cur. Louise Faurholt Øbro. Hun er i gang med en ph.d. om, hvordan sygehusets urologiske afdeling kan bruges smartwatches til at hjælpe patienter med kroniske urinvejslidelser.
At indtage masser af vand er afgørende for behandlingen blandt andet hos mennesker med nyresten. Glemmer patienterne det, får de flere smerter og flere nyresten. Indtil nu har sygehuset bedt patienterne om at notere på et papirskema, hvor meget vand de drikker og hvornår. Nu trykker de i stedet på et ikon på et LG Smartwatch.
Det fungerer langt bedre især i forhold til yngre patienter, som ikke kan tage papir-modellen helt seriøst, og løsningen har også en række andre fordele, fortæller Louise Faurholt Øbro.
“At tracke data giver patienterne indblik i deres egen hverdag. Mange ting træder tydeligere frem. Patienterne bliver mere motiverede til at gøre noget godt for sig selv,” siger hun.
Louise Faurholt Øbro fremhæver et eksempel med en truckfører, som trods sine nyresten slet ikke fik drukket vand i løbet af dagen. Det viste data – men han var ikke selv klar over, at han glemte det. Løsningen var helt enkelt, at bede ham tage en drikkedunk med i førerhuset.
“Læger og sygeplejersker kan bruge patientens egne målinger til at forberede sig på næste konsultation med patienten. En sygeplejerske kan på den måde fungere som coach og guide ud fra en samtale om konkrete data,” siger hun.
Dansk-udviklet app
Når patienterne tapper på det smarte ur, sendes data via Bluetooth til appen “Mit forløb”. Den er udviklet for Region Syddanmark af virksomheden MedWare på Fyn og bruges af patienter overalt i regionen.
Appen samler praktisk information om sygehuset, aftaler og relevant materiale for patienten, som kan kommunikere direkte med læger og sygeplejersker via Mit forløb. Målinger fra det smarte ur kan desuden sendes direkte ind i patienternes journal.
Også ældre patienter, der ikke har smartphones, er med i forsøget på Sygehus Lillebælt. En gruppe med prostatakræft er blevet forsynet med en Bluetooth knap, der fungerer på samme måde som ikonet på LG-uret.
Læger er splittede over potentialet i sundhedsdata
Apple Health Kit + dansk app
På Odense Universitets Hospital har en gruppe kroniske nyrepatienter fået et tilbud om at kunne registrere deres blodtryks-data digitalt. Også her erstatter tech en løsning, hvor patienterne skulle notere deres målinger på et papir-skema – og huske at tage sedlen med til kontrol.
Nu får en gruppe patienterne en iPhone med indbygget sundhedsapp og en digital blodtryksmåler. Data sendes gennem Apple Health Kit videre til appen “Mit forløb” i et dansk udviklet interface.
“Det er en god Business Case, og det giver god mening for patienterne at bruge de devices, som de allerede går rundt med i lommen,” siger Mette Damkjær Syse.
Hun er leder af CoLab i Odense, som står bag løsningen.
Mette Damkjær Syse fremhæver, at der er masser af tekniske og sikkerhedsmæssige udfordringer i at bruge modellen “Bring Your Own Device” indenfor sundhedsvæsnet.
“Vi skal f ex være sikre på, at vi får patientens data og ikke f ex data fra et familiemedlem, og at data bliver sendt de rigtige steder hen. Og vi må ikke trække ting ned over hovedet på patienterne. De skal selv vælge om de vil bruge teknologien eller stadig møde op fysisk på sygehuset.
Men at få ejerskab til sine egne sundhedsdata og monitorere sig selv bliver en meget vigtig trend fremover, fordi den rummer så store fordele både for patienten og for sygehuset, ” siger hun.
Både Odense Universitets Hospital og Sygehus Lillebælt har planer om at arbejde videre med wearables blandt andet til søvnmonitorering.
Leave a Reply