”Det vigtigste for mig ved en wearable er, at den skal være nem og hurtig at bruge som supplement i din hverdag, uden at den dikterer dit liv. Det skal være en wearable, du kan have på hele tiden, som et ur eller en ring, og den skal have lang batteritid – mindst 3-4 dage. Ellers gider jeg ikke bruge den”, siger Anita Berntsen. Hun supplerer sin Oura Ring med et Garmin Vivo Active 4S smartwatch, fordi hun fik det anbefalet af to veninder.
Anita Berntsen dyrker sport men ikke i et omfang, der lægger op til at bruge urets måling af sportspræstationer. Hun kan godt lide udseendet, som er feminint og pænt nok til kontorbrug. Uret har en hvid rem, gylden urramme og skive. Du kan tilpasse, hvilke informationer du vil have på urets startside.
”Jeg kan godt lide, at Garmin tilbyder et community, hvor du kan konkurrere med dine veninder om at gå flest skridt i et bestemt tidsrum. Den funktion fik mig til at øge mit daglige antal skridt fra et par tusinde til 8-10.000 skridt i løbet af et par uger. Faktisk fik den funktion os alle tre til at øge vores daglige aktivitetsniveau,” husker Anita Berntsen.
Design et smartwatch i din egen stil
Måler andre funktioner med Oura
Oura ringen indgyder ikke til konkurrence i samme grad som Garmin ure.
”Det er mere andre sundhedsfunktioner, jeg måler med den. Fx er det tydeligt, at jeg får en højere puls, hvis jeg drikker et ekstra glas vin om aftenen. Jeg kan også se, at jeg skal drikke det senest halvanden time, før jeg går i seng.
Så genovervejer man lige, om man har brug for det glas vin.
Ellers har det en dårlig indflydelse på min heart rate variability (pulsvariation, red.), mens jeg sover, faktisk helt op til 10 pulsslag mere i minuttet. Så genovervejer man lige, om man har brug for det glas vin,” lyder rådet fra Anita Berntsen.
Hun bruger også Oura ring til at måle sin søvnkvalitet, hvor hun har opdaget en forbedring i sin søvn.
”Men så blev det varmere og lysere om natten, og så sov jeg værre i fire nætter i træk. Men da var det også 10 grader varmere i soveværelset, og jeg gik senere i seng, fordi det var lyst udenfor.
Hvis jeg ikke havde haft en wearable til at fortælle mig det, havde jeg måske ikke lagt mærke til, at jeg havde sovet dårligere i nogle dage. Så jeg bruger også wearables som en slags hukommelse”, forklarer Anita Berntsen.
Anmeldelse: 5 måneder med Oura Ring
Det vigtigste for mig ved en wearable er, at den skal være nem og hurtig at bruge som supplement i din hverdag, uden at den dikterer dit liv.
Anita bruger også Oura ringen til at holde øje med sin kernetemperatur, mens hun sover. Din kernetemperatur kan sige noget om din søvnkvalitet, som tildeles en sleep score eller søvnpoint ud fra en række parametre.
Ved hjælp af søvnmålingen kan du sætte dig et mål for, hvilken sleep score du vil opnå.
”Du skal helst have en sleep score på mellem 80 og 100 og i hvert fald ikke under 70. Kommer du derned, er det et tegn på, at du bør gå tidligere i seng,” anbefaler Anita Berntsen.
Monitorerer stress
Anita begyndte oprindeligt at bruge Oura ring version 2.
”Hvis jeg fx i en periode har travlt på arbejdet, bruger jeg det til at monitorere stress. Hvis jeg har for travlt til overhovedet at holde øje med mine data, ser jeg på det bagefter. Jeg bruger det også til at se tendenser over længere tid”, siger Anita Berntsen.
Fordele og ulemper
Hun er også glad for Oura ringens menstruationstracker. Den kræver, at man har gået med ringen i et par måneder, før denne funktion virker.
”En af de ting, jeg godt kan lide ved Oura ringen, er, at det ikke er en stor, invasiv ting, der griber ind i din hverdag, men at den er diskret og passer til al påklædning,” vurderer Anita Berntsen.
Kombinationen af ur og ring giver mening for Anita, fordi de to wearables supplerer hinanden og har hver deres styrker og svagheder.
Jeg synes, at Oura ringen er bedre til at måle om natten, mens Garmin er bedre til at måle om dagen.
”Jeg synes, at Oura ringen er bedre til at måle om natten, mens Garmin er bedre til at måle om dagen. Ingen af dem er gode til selv at registrere andre aktiviteter end gang, så dem skal du selv indtaste”, påpeger Anita Berntsen.
En af de ting, der kan irritere Anita Berntsen, er, at det kan tage lang tid at opdatere data fra Oura ringen.
”Det kan tage flere minutter om dagen at opdatere. Hvis du så ikke har opdateret i en uge, tager det for lang tid. Det kan også drille at få wearable og smartphone app til at tale sammen via Bluetooth eller wifi,” siger Anita Berntsen.
Prøvet flere andre wearables
”Det er en rigtig god måler, som kan en hel masse. Den har lang batteritid (fem dage), den kan lade op, mens du har den på. Fordelen er, at den ikke har en skærm eller en urskive, for så bruger den ikke så meget energi.
Samtidig er det en ulempe, at den ikke også fungerer som ur, for så skal du jo også have et armbåndsur”, husker Anita Berntsen.
Hun har også prøvet Sensate, en wearable, der skal mindske angst og stress, men hun syntes, at den var for besværlig at bruge. Til gengæld er hun ikke bange for at betale lidt ekstra for en wearable, hun synes giver mening.
Jeg vil hellere give 1000 kr. for et produkt og så have et abonnement.
”Jeg vil hellere give 1000 kr. for et produkt og så have et billigt abonnement. Der er 200 kr. om måneden altså for dyrt for min smag. Men det er nødvendigt at betale abonnement på grund af softwareopdateringer, “erkender Anita Berntsen.
Andre devices og metoder
Udover at bruge wearables til at måle forskellige sundhedsparametre, spiser Anita Berntsen en kost, der har et lavt indhold af kulhydrater kombineret med nogle fastedage hist og her. Det gør hun for at få et stabilt blodsukker.
Om vinteren supplerer hun sundhedsmåling og kost med meditation med infrarød lysterapi for at få mere energi i de mørke måneder.
Det foregår ved, at man sætter sig ind i en sauna med infrarødt lys og med plads til en person. I det danske biohacking community, som Anita Berntsen er en del af, mener man desuden, at infrarød saunalysterapi kan gøre dig sundere og give dig mere energi i hverdagen.
Anita har også en Withings Wi-Fi smartvægt, som måler knoglemasse, vand, fedt, vægt og muskelmasse udover BMI og puls. I den ældre version, som Anita har, måles kun på benene, men nu fås de også med håndtag, så hele kroppen måles.
Tag fri fra data af og til
Selvom Anita Berntsen har prøvet flere forskellige typer wearables og arbejder med biomarkører i sin hverdag, anbefaler hun at lægge wearables fra sig i ny og næ.
”Jeg har haft perioder, hvor jeg slet ikke har brugt wearables. En wearable skal opleves som en fordel, og den skal bekræfte, hvordan du har det og guide dig.
Omvendt skal du ikke lade din hverdag diktere af din wearable og lade den dominere over din egen vurdering.
For at undgå det, tager jeg indimellem et par ugers til et par måneders pause. Så fastholder jeg evnen til selv at kunne mærke efter, hvordan jeg har det,” anbefaler Anita Berntsen.
Nudging og meningsfuld data-brug
Anita Berntsen bruger også telefonen til at minde sig om at gå i seng til tiden. Fx har hun sat telefonen til at gå i grey scale (så alting ser gråt eller inaktivt ud, red.) og flytilstand, så du ikke kan kontaktes fra kl. 22.
Udover at tage fri fra data-høstende wearables af og til, understreger Anita Berntsen, at det er meningsløst overhovedet at bruge wearables, hvis du ikke også bruger de data, dine wearables giver dig, til at forbedre din sundhed.
Wearable-funktioner kan nudge dig. De kan ikke stå alene. Hvis du kan se dine data, men ikke ændrer adfærd ud fra dem, er det jo lige meget.
”Wearable-funktioner kan nudge dig. De kan ikke stå alene. Hvis du kan se dine data, men ikke ændrer adfærd ud fra dem, er det jo lige meget.
Du skal bruge dataene for at undersøge eller ændre noget. Det skal ikke bare være data for dataens skyld. Og jeg synes ikke, at andre wearables som WHOOP Strap og Sensate er gode nok til at få mig til at ændre vaner.”
Leave a Reply