Forskere og psykologer verden over har længe set potentialet i at bruge Virtual Reality som behandling for psykiske lidelser. Forsøgene startede allerede i 1990’erne indenfor det, der kaldes eksponeringsterapi.
Nu udvides VR-terapi til også at omfatte sværere psykiske sygdomme som skizofreni.
TechTruster har samlet et minitema med artikler om Virtual Reality-projekter, der er målrettet mennesker med et sårbart sind. Temaet omfatter løsninger, der bruger VR til genoptræning hos hjerneskadede. Listen bliver løbende opdateret.
Skizofrene tackler usynlige stemmer med VR
Innovationsfonden i Danmark har bevilget 13 mio DKK til et forsøg, der skal lære schizofrene at tackle usynlige stemmer. I første omgang skal 266 patienter afprøve, om en kunstig avatar hørt og set gennem en VR-brille kan hjælpe dem med at håndtere hørelseshallucinationer. Forskere fra Psykiatrisk Center København står bag projektet.
Skizofrene tackler usynlige stemmer med VR
Svøm med delfiner i Virtual Reality
Tag et sæt VR-briller på og bliv bedre til at håndtere din socialfobi, lyder tilbuddet til mennesker med social angst. “Vi vil i kontakt med dem, der ikke opsøger behandling og risikerer at blive isolerede,” siger forsker bag forsøget.
Svøm med delfiner i virtual reality
“Fedt at smadre den her bil”
Islev Skole har gode resultater med at bruge VR-briller til børn med ADHD-udfordringer. Projektet er finansieret af Rødovre kommunes pulje for velfærdsteknologi. Rasmus Fangsø, der er afdelingsleder og projektleder på VR-forsøget, betragter virtual reality som en unik mulighed for at hjælpe børn, som ellers kan være svære at nå med traditionelle metoder.
VR skaber tryghed
Højdeskræk, rædslen for edderkopper og angst for at bevæge sig rundt mellem andre mennesker er nogle af de psykiske problemer, som i mange år er blevet behandlet med virtual reality.
De første forsøg med virtual reality (VR) startede allerede i 1990’erne. Forskere og psykologer så muligheder i at bruge VR mod angst og fobier inden for det, der kaldes eksponeringsterapi.
Eksponeringsterapi består i at udsætte patienter for kilden til deres angst i et kontrolleret og realistisk miljø.
Virtual Reality kan behandle hjerneskade
Virtual Reality er en ny behandlingsform for folk med hjerneskader herhjemme. Det har vist sig at være mere effektivt end de traditionelle metoder og samtidig vældig populær hos patienterne.
Den Aalborg-baserede virksomhed VR Rehab har udviklet den nye behandlingsform, der tager patienterne ud af det kliniske, uvante hospitalsmiljø og ind i de virtuelle, men dog meget mere hjemlige omgivelser.
Virtual reality kan behandle hjerneskade
Virtual Reality kan træne hjernen
Finsk startup vil bruge VR teknologi som genoptræning efter hjerneskader. Løsningen har fået støtte fra Accelerace-programmet.
Peili Vision hedder den finske virksomhed, som i år er også blevet finalist i det finske Health Innovation Awards.Ideen bag løsningen er at den hjerneskadede kan gennemføre genoptræning uafhængigt af tid og sted ved hjælp af programmer lagt ind i en VR-brille.
Leave a Reply